Ik zeg geen nee

Als je ‘Ja’ zegt tegen een ander, zeg je dan geen ‘Nee’ tegen jezelf?

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen? Ben je bang dat je niet aardig wordt gevonden als je nee zegt? Of dat je zelfs afgewezen zal worden? 

Ja zeggen is natuurlijk het makkelijkst. Het levert je op korte termijn positieve aandacht en een goed gevoel op. Anderen vinden je aardig en weten dat ze altijd een beroep op je kunnen doen. Je bent dienstbaar naar anderen en voelt je daar goed bij. 

Maar hoe werkt jouw gedrag uit op de lange termijn? Dat goede gevoel is meestal maar van korte duur, want daarna komen de vragen. Ik heb wel ja gezegd, maar hoe ga ik dit in godsnaam doen? Ik heb het al zo druk. Wil ik dit wel? Doordat je jezelf op de tweede plaats hebt gesteld raak je in conflict met jezelf. 

Herken je dit? 

Ik herken het heel goed, want ik vond het ook heel lastig om nee te zeggen. En achteraf had ik er vaak spijt van dat ik ja gezegd had. Maar ik ben door schade en schande wijs geworden en heb geleerd om goed naar mezelf te luisteren voordat ik een keuze maak. Ik stel mezelf vragen: Wil ik dit? Zo ja, waarom wil ik dit? Wat levert het me op als ik ja zeg? Wat kan er gebeuren als ik nee zeg? Kan ik hiermee leven? Ik neem zoveel mogelijk de tijd om er over na te denken. Men vindt het vaak helemaal geen probleem als je bedenktijd vraagt.

Ik ben er van overtuigd dat ook jij kan leren nee te zeggen en je grenzen aan te geven. 

Daarom heb ik een programma ontwikkeld waarin ik je in een reis van 6 maanden laat ontdekken wie je bent, en wie je wilt zijn. 

Ik laat je bewust worden van de ander, wat die doet en hoe jij daar mee omgaat, en hoe je in het samenspel met de ander je grenzen bewaakt en communiceert. 

We kijken naar wat er bij jou leeft onder de waterspiegel, waar deze overtuigingen je belemmeren en hoe je die helpend kunt maken. 

Ik geef je handvatten hoe je beter kunt zorgen voor jezelf, hoe je je energie beter kunt managen.

Aan het eind van de reis heb je rust, focus en vertrouwengekregen. Je weet wie je bent en wat je wilt. Je hebt meer energie en staat je mannetje in de interactie en communicatie met anderen.  Je kunt voor jezelf kiezen en nee zeggen als dat nodig is.

In september ga ik starten met een pilot. Jouw input en feedback gebruik ik om het uiteindelijke programma vorm te geven. 

Herken je jezelf in het bovenstaande en wil je met mij mee op reis?  Neem contact met me op.  Ik vertel je graag meer over deze reis en wat die jou zal opleveren.

Ken je iemand voor wie dit programma op het lijf geschreven is? Vertel waarom je dat vindt en deel dit bericht.